Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Datvi`nin köyüne ayı akını!

Fotoğraf sanatçısı Cemal Gülas`ın Datvi adını verdiği boz ayısının doğup büyüdüğü Rize`nin Hemşin`in ilçesi Boğaziçi köyünün çevresi ayıların akınına uğradı.



 
http://www.cnnturk.com/Gallery/Video/Default.aspx?VideoGalleryID=9806

Datvinin Bursa Karacabeye götürülmesinin ardından Hemşin ilçesi Boğaziçi köyü ayıların akınına uğruyor. Özellikle sanatçı Cemal Gülasın evinin çevresindeki ormanlık alanda gezinen ayılar, zaman zaman köye kadar da iniyor. Datviye alışık olan yöre halkının tepki göstermediği ayılar, bir süre sonra yeniden ormana dönüyor. Evinin çevresinde gezinen ayıları görüntüleyen Cemal Gülas, insan-orman sınırının tam kesiştiği noktada yaşadığını belirterek, "Burada beni mutlu eden karaca, çakal ve ayı gibi ziyaretçilerim oluyor. Datvinin bıraktığı koku ve izlerden midir nedir bilemiyoruz, ayılar gelip bazen bizim kamelyanın arkasında uyuyor. Ancak evdeki arkadaşlarımız rahatsız. Çünkü mısırları, dışarıda bıraktığımız meyveleri yiyorlar. Onun dışında bir sıkıntı vermiyorlar. Hatta biz kapıya odun almaya gittiğimizde orada yatan ayı kalkıp kaçmıyor bile. Biraz uzaklaşarak bize bakıyor. Biz odun alıp ayrıldıktan sonra yine gelip orada yatıyor. Bu rahatlığı onlara ne sağlıyor bende merak ediyorum" dedi.

"Datvi insanla ayılar arasına barış getirdi"

Ayıların kendilerine dönük bir tehlike hissetmedikleri zaman inanılmaz derecede rahat davrandıklarını ifade eden Gülas, "Ayılar birey gibi davranıyor. Biz nasıl insan görsek bir tepki vermiyorsak onlarda tepki vermiyor. Bu da bizi şaşırtıyor. Datvinin bu bölgede yaşamaya başladığı zamana kadar insanlar ayı gördü mü tüfekle, kapanla peşine düşerlerdi. Artık bu köyde o yok. Burada bir ayı görüldüğü zaman hiç kimse tüfek alıp peşine koşmuyor. Datvinin burada yaşamış olması insanla hayvan ilişkisi arasında böyle bir barışı peşinde getirdi. Bu barış sayesinde ormandaki vahşi hayvanlara zarar verecek bir girişim bu sahada yapılamıyor" diye konuştu.

"Ayı rehabilitasyon merkezinde son aşamaya geldik"

Gülas, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Kaçkar Dağları Milli Park sahası içerisinde oluşturulacak bir alanda insan eline geçen ayı yavrularının yeniden doğaya kazandırılması için ortak çalışma yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:

"Türkiyede bugüne kadar insan eline geçmiş vahşi hayvan yavrularını tekrar doğaya döndürebilecek bir merkez kurulamadı. Biz burada bunu başarmak istiyoruz. Bundan sonra insan eline geçecek vahşi hayvan yavrularının Datvinin yaşadığı trajedileri yaşamasını istemediğimizden böyle bir çalışma yaptık. Yetkiler bize her konuda destek veriyor. Bu konuda sona yaklaşıyoruz."

Ayı Datvi köy ziyaretlerine başladı
Rize'nin Hemşin ilçesinde yaralıyken bulunan yavru ayı Datvi Boğaziçi köyünü ziyaret etmeye başladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.